zaterdag 31 oktober 2009

Word 2007 en die vreselijke nieuwe balk


Allemaal leuk en aardig, Office 2007, maar waarom heeft Microsoft het nodig gevonden om de ouder vertrouwde balk, met duidelijke verwijzingen naar opdrachten die je kende, te vervangen door de zogenaamde “Ribbon” (of "Lint" in gewoon Nederlands)? Voor Harrie was het de reden om zo lang mogelijk te wachten met overstappen van de vorige versie, 2003.

Maar nu heefte ie het toch gedaan. Harrie heeft het inmiddels een weekje geprobeerd en wordt gek van die ribbon. Daarom heeft ie eens op internet gezocht of er een oplossing voor is en die is er natuurlijk: Ribbon Customizer. Van dit programma is er een betaalde en een gratis versie. De gratis versie zal voor de meeste gebruikers volstaan.

Na installatie van het programma verschijnt er een extra werkbalk met de titel Classic UI. Als je daarop klikt verschijnt de oude, vertrouwde standaardbalk in beeld. Die balk (en de plaats waaop die balk in beeld staat) kun je aanpassen in Ribbon Customizer zelf. Onder de werkbalk BEELD staat een icoon van deze plug-in helemaal rechts. Druk met de muis op het icoon en vervolgens op Customization Schemes. Daarna kunnen de aanpassingen worden gedaan.

Nadeel van RibbonCustomizer: het is in het Engels. Maar dat wordt in dit land tóch al zo’n beetje de voertaal.

donderdag 29 oktober 2009

Snel bestanden zoeken


Dit weblog heeft Harrie óók nog! Hij gaat er de komende tijd alle software beschrijven die naar zijn mening onmisbaar zijn binnen een Windows-systeem. Hij zal zich daarbij zoveel mogelijk proberen te beperken tot gratis programma's (freeware).

Als eerste een zoekprogramma. Harde schijven worden steeds groter, zodat het lastiger wordt om net dat ene bestand te vinden wat je wilt hebben. Microsoft deed met Vista een geslaagde poging om het zoeken van bestanden vrijwel onmogelijk te maken. Maar Harrie weet raad: Locate32.

Locate32 is een gratis programma, dat de inhoud van een harddisk indexeert. Je kunt het programma zó instellen, dat elke harddisk bij elke herstart op wijzigingen wordt gecontroleerd. Zoeken gaat dan razendsnel: je typt gewoon (een deel van) de naam van het bestand dat je zoekt in in het zoekvenster van Locate32. Binnen een paar seconden heb je alle treffers in beeld, ook al heb je -net als Harrie- 6 GB te doorzoeken.