zondag 1 november 2009
PDF-lezer: weg met Acrobat!
Een van de ergste programma's die Harrie kent: Acrobate Reader van Adobe. Vreselijk, zo traag als dat programma is. En bijna elke dag is er weer een update.
Maar een PDF-lezer is tegenwoordig natuurlijk wel noodzakelijk. Daarom heeft Harrie een andere )gratis) PDF-lezer gezocht en gevonden: Foxit. Het programma werkt razendsnel en is daarom véél gebruiksvriendelijker voor degene die een simpele PDF-lezer nodig heeft dan Acrobat Reader.
zaterdag 31 oktober 2009
Word 2007 en die vreselijke nieuwe balk
Allemaal leuk en aardig, Office 2007, maar waarom heeft Microsoft het nodig gevonden om de ouder vertrouwde balk, met duidelijke verwijzingen naar opdrachten die je kende, te vervangen door de zogenaamde “Ribbon” (of "Lint" in gewoon Nederlands)? Voor Harrie was het de reden om zo lang mogelijk te wachten met overstappen van de vorige versie, 2003.
Maar nu heefte ie het toch gedaan. Harrie heeft het inmiddels een weekje geprobeerd en wordt gek van die ribbon. Daarom heeft ie eens op internet gezocht of er een oplossing voor is en die is er natuurlijk: Ribbon Customizer. Van dit programma is er een betaalde en een gratis versie. De gratis versie zal voor de meeste gebruikers volstaan.
Na installatie van het programma verschijnt er een extra werkbalk met de titel Classic UI. Als je daarop klikt verschijnt de oude, vertrouwde standaardbalk in beeld. Die balk (en de plaats waaop die balk in beeld staat) kun je aanpassen in Ribbon Customizer zelf. Onder de werkbalk BEELD staat een icoon van deze plug-in helemaal rechts. Druk met de muis op het icoon en vervolgens op Customization Schemes. Daarna kunnen de aanpassingen worden gedaan.
Nadeel van RibbonCustomizer: het is in het Engels. Maar dat wordt in dit land tóch al zo’n beetje de voertaal.
donderdag 29 oktober 2009
Snel bestanden zoeken
Dit weblog heeft Harrie óók nog! Hij gaat er de komende tijd alle software beschrijven die naar zijn mening onmisbaar zijn binnen een Windows-systeem. Hij zal zich daarbij zoveel mogelijk proberen te beperken tot gratis programma's (freeware).
Als eerste een zoekprogramma. Harde schijven worden steeds groter, zodat het lastiger wordt om net dat ene bestand te vinden wat je wilt hebben. Microsoft deed met Vista een geslaagde poging om het zoeken van bestanden vrijwel onmogelijk te maken. Maar Harrie weet raad: Locate32.
Locate32 is een gratis programma, dat de inhoud van een harddisk indexeert. Je kunt het programma zó instellen, dat elke harddisk bij elke herstart op wijzigingen wordt gecontroleerd. Zoeken gaat dan razendsnel: je typt gewoon (een deel van) de naam van het bestand dat je zoekt in in het zoekvenster van Locate32. Binnen een paar seconden heb je alle treffers in beeld, ook al heb je -net als Harrie- 6 GB te doorzoeken.
zondag 17 mei 2009
Harrie vindt beveiliging voor particulieren overdreven
Harrie schreef dat remote desktop ook beschikbaar is voor Vista Home Premium-gebruikers. Dat leverde veel woorden van dank op, die hij nu pas bij toeval ziet. Blijkbaar waarschuwt Blogger hem niet tijdig als er reacties zijn.
In de reacties werd gevraagd nar het nut van UAC, die fijne Vista-optie die je elke keer noodzaakt om nog een keer met je muis te klikken om de beveiligingswaarschuwing weg te krijgen. Volgens Harrie klikt iedereen beveiligingswaarschuwingen altijd meteen weg, toch?
Ú niet? U leest zeker ook altijd de volledige gebruiksovereenkomst van de illegaal gedownloade software die u wilt gaan installeren en klikt op 'nee' als u het er niet mee eens bent? In dat geval kunt ú beter ergens anders gaan lezen. Aan alle anderen zou Harrie willen zeggen dat UAC nergens voor nodig is als je een beetje voorzichtig bent met PC's.
Maar Harrie is waarschijnlijk een van de enigen die vindt dat er veel teveel wordt gehamerd op computerbeveiliging. Voor bedrijven is computerbeveiliging natuurlijk belangrijk, maar voor u en Harrie, de thuisgebruiker?
Harrie denkt dat we vooral ons gezond verstand en een virusprogramma moeten gebruiken (AVG is gratis en goed genoeg). Harrie hoorde bij de eersten in Nederland die internet op gingen. Nu al een jaar of 15, waarvan toch zeker een jaar of 13 permanent aangesloten. Altijd dingen gedaan die eigenlijk niet mochten: Napster gebruikt, klikken op gevaarlijke links, noem maar op. Altijd zonder firewall gewerkt. En nooit echte problemen gehad.
Harries tip: start bij de installatie van een pc met ten minste 2 partities op de harde schijf. Installeer uw besturingssysteem en daarna de programma's die u wilt gaan gebruiken. Zet alle instellingen goed (daar alleen kan Harrie al een boek over schrijven) en zorg er in élk geval voor dat uw data op een ándere partitie komen dan het besturingssysteem zélf! Voor Jip en Janneke: Windows op de C-schijf, dan de documenten, muziek, foto's en gedownloade sexfilms op de D-schijf!
Is dat allemaal klaar, maak dan een image van de C-schijf en zet die op de D-schijf. Wilt u het nóg beter doen en heeft u een echt grote harddisk in uw computer (bijna iedereen gebruikt tegenwoordig een laptop en daarvan is de schijfgrootte behelpen), maak dan nóg een partitie. Zet op die partitie dan een image van de C-schijf en een van de D-schijf. Gaat er een keer iets mis met de besturing, bent u de volgende keer in een half uur weer helemaal het mannetje!
Abonneren op:
Posts (Atom)